Από τα αρχαία χρόνια οι συγγραφείς αναφέρονταν στο παξιμάδι με την ονομασία «Δίπυρητης Άρτος» λόγω του ότι φουρνίζονταν δύο φορές. Αργότερα το συναντάμε ως «Παξαμίτη» και με την πάροδο των χρόνων πήρε τη σημερινή του ονομασία (η λέξη προέκυψε από τον Πάξαμο, λόγιο γαστρονομικό συγγραφέα της ρωμαϊκής εποχής).

Το παξιμάδι έχει ταυτιστεί με τη καθημερινή διατροφή των Κρητικών, γι’ αυτό η σχέση των Κρητικών με το παξιμάδι χαρακτηρίζεται ιδιαίτερη. Το 1948 έως το 1957 στη Κρήτη η παραδοσιακή διατροφή δεν είχε δεχτεί εξωτερικές επιρροές. Λίγα χρόνια αργότερα μετά από μελέτες που έγιναν στη Κρήτη τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φώναζαν δυνατά «Οι υγιείς άνθρωποι του κόσμου ζουν στη Κρήτη». Τώρα πια είναι γνωστό ότι, το εκπληκτικό αυτό εύρημα αποδόθηκε στη παραδοσιακή αγνή διατροφή των Κρητικών που περιέχει λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ψωμί και κυρίως παξιμάδι. Τα παξιμάδια τα αποθήκευαν σε πιθάρια και δεν έλειπαν ποτέ από το Κρητικό τραπέζι. Οι βασικοί τύποι παξιμαδιών είναι: Κρίθινα, Σικάλεως και Σταρένια.

Κάπως έτσι το 1958 ξεκίνησε η δικιά μας παράδοση από τον παππού Μαραγκάκη Γεώργιο, στην πορεία τη παράδοση ανέλαβε να συνεχίσει το μοναχοπαίδι της οικογένειας Μαραγκάκης Εμμανουήλ. Πλέον τα ηνία της επιχείρησης, ως τρίτη γενιά, έχει αναλάβει ο νεότερος Μαραγκάκης Γεώργιος.