Από τα αρχαία χρόνια οι συγγραφείς αναφέρονταν στο παξιμάδι με την ονομασία «Δίπυρητης Άρτος» λόγω του ότι φουρνίζονταν δύο φορές. Αργότερα το συναντάμε ως «Παξαμίτη» και με την πάροδο των χρόνων πήρε τη σημερινή του ονομασία (η λέξη προέκυψε από τον Πάξαμο, λόγιο γαστρονομικό συγγραφέα της ρωμαϊκής εποχής). Το παξιμάδι έχει ταυτιστεί με τη καθημερινή […]
Ο ντάκος (γνωστό και σαν κουκουβάγια, κυρίως στην περιοχή του Ρεθύμνου), ή παξιμάδι είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται συνήθως στο κρητικό κριθαρένιο παξιμάδι, κυρίως την Κριθαροκουλούρα. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα. Διαβάστε την συνταγή παρακάτω: Τι θα χρειαστείτε: ½ κρίθινης κουλούρας 1 ντομάτα ξυσμένη ή σε κομματάκια 50 […]
Χαρούπι: Η αρχαιοελληνική τροφή που επέστρεψε ως super food. Συχνά θα ακούσετε να το αποκαλούν «το κακάο των αρχαίων ελλήνων». Εκτός από τροφή, χάρη στο σταθερό βάρος που είχαν οι σπόροι του χαρουπιού, χρησιμοποιούνταν ως μονάδα μέτρησης του βάρους του χρυσού. Έτσι, από το «κεράτιον» που ήταν η αρχαιοελληνική του ονομασία, προήλθε το σημερινό «καράτι» […]
Η μοναδική συμβολή της κρητικής διατροφής στην υγεία είναι πασίγνωστη και απόλυτα αποδεκτή από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.Η συνεισφορά του κρητικού διατροφικού μοντέλου στο «ευ ζην» είναι πολύτιμη, γεγονός που οδήγησε τον υπόλοιπο κόσμο στην ανάγκη να αναζητήσει και να διδαχθεί τις αρχές του. Ως αποτέλεσμα, η κρητική διατροφή αποτελεί ένα από τα […]