Κρητικό παξιμάδι και οφέλη

Η μοναδική συμβολή της κρητικής διατροφής στην υγεία είναι πασίγνωστη και απόλυτα αποδεκτή από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Η συνεισφορά του κρητικού διατροφικού μοντέλου στο «ευ ζην» είναι πολύτιμη, γεγονός που οδήγησε τον υπόλοιπο κόσμο στην ανάγκη να αναζητήσει και να διδαχθεί τις αρχές του. Ως αποτέλεσμα, η κρητική διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διατροφικά πρότυπα ανά τον κόσμο. Αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας μοντέλο διατροφής, με δεδομένο ότι οι κάτοικοι της περιοχής της Κρήτης παρουσιάζουν από τους χαμηλότερους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας (Kafatos et al. 1991, Curtis et al. 2002).

Η αξία της κρητικής διατροφής αποδείχθηκε από τις πρώτες κιόλας επιστημονικές μελέτες που εξέτασαν τη συμβολή της στην καλή υγεία του λαού της Κρήτης. Ήδη από το 1948, το Αμερικανικό ίδρυμα Rockefeller είχε διατυπώσει την άποψη ότι «Η μακροζωία των Κρητικών οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη διατροφή την οποία ακολουθούν».

Το συμπέρασμα αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η περίφημη επιδημιολογική «Μελέτη των 7 χωρών», η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και τον Καθηγητή Ansel Keys στις δεκαετίες του 1950 και 1960 σε 7 χώρες (Keys et al. 1970). Συνολικά μελετήθηκαν 11.500 άτομα και οι χώρες που συμμετείχαν ήταν: η Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), η Γιουγκοσλαβία (Δαλματικές ακτές), η Ιταλία, η Ολλανδία, η Φιλανδία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τη σχέση των διατροφικών συνηθειών των περιοχών αυτών με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Η διαχρονική παρακολούθηση μιας ομάδας περίπου 700 ανδρών από αγροτική περιοχή της Κρήτης απέδειξε ότι παρουσίαζαν λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και από διάφορες μορφές καρκίνου, σε σύγκριση με κάτοικους από άλλες περιοχές της μελέτης. Ο λαός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Παρόμοια συμπεράσματα με τη μελέτη των 7 χωρών, διατύπωσε και η έρευνα “Heart Lyon”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λυών της Γαλλίας και είχε διάρκεια 5 έτη. Σκοπός της ήταν να διερευνήσει την πιθανότητα ενός δεύτερου καρδιακού επεισοδίου σε 605 ασθενείς, που είχαν ήδη υποστεί ένα πρώτο καρδιακό επεισόδιο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ισάριθμες ομάδες. Στην πρώτη ομάδα χορηγήθηκε ένα διαιτολόγιο σύμφωνο με τις διατροφικές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στη δεύτερη ομάδα δόθηκε η αναλογία των τροφών που χρησιμοποιούν οι Κρητικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε η κρητική δίαιτα εμφάνισαν 50-70% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου (Leaf 1999).

Τα παραπάνω αποτέλεσμα, αλλά και πλήθος άλλων ερευνητικών εργασιών οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1999 να διατυπώσει ξεκάθαρα ότι «η παραδοσιακή διατροφή των Κρητικών συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και στην αύξηση της μακροζωίας».

Κρητικό παξιμάδι: Το «μυστικό» της Κρητικής διατροφής

Η Κρητική διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών ουσιών (κρητικό παξιμάδι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά), αλλά και μονοακόρεστων λιπαρών όπως είναι το ελαιόλαδο (Hu 2003). Το κρητικό παξιμάδι (πχ. Το Μάννα Τσατσαρωνάκης) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής διατροφής που ακολουθούν οι κάτοικοι της Κρήτης. Η διατροφική του αξία είναι ιδιαίτερα πλούσια (USDA 2016). Καταρχήν περιέχει άμυλο, το οποίο είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που διασπάται αργά και παρέχει σταθερή ενέργεια στον οργανισμό. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο κρητικό παξιμάδι, βοηθούν κυρίως στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη και για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην θεαματική μείωση της γλυκαιμικής τους απόδοσης. Επίσης, περιέχει αμινοξέα όπως τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση καλής ψυχικής κατάστασης. Είναι επίσης αναγκαία για τους εφήβους και τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, αλλά και για τους αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Το κρητικό παξιμάδι περιέχει άφθονες βιταμίνες της Ομάδας Β (κυρίως βιταμίνη Β1, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6). Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα σε ενέργεια που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζουν την όρεξη (βιταμίνη Β1), διατηρούν υγιές το δέρμα και το νευρικό σύστημα (φυλλικό οξύ), και βοηθούν στη παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (βιταμίνη Β6). Επιπλέον, περιέχει και ποσότητα σιδήρου. Ο σίδηρος επιτρέπει την παραγωγή λειτουργικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του σώματος. Η πλούσια αντιοξειδωτική απόδοση του κρητικού παξιμαδιού οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά του σε συστατικά όπως οι λιγνάνες. Με αυτό το δεδομένο προστατεύει τον οργανισμό από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών και τις ολέθριες συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Το πυρίτιο που περιλαμβάνει, συμβάλλει στην ανάπλαση και προστασία των οστών. Το κρητικό παξιμάδι περιέχει και χρώμιο για το οποίο έχει βρεθεί ότι η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς.

Ο μακρύς κατάλογος των διατροφικών συστατικών του κρητικού παξιμαδιού συνεχίζεται με την παρουσία σεληνίου, το οποίο είναι αναγκαίο για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την πρόληψη του κινδύνου προσβολής από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Zagrodzki & Kryczyk 2014) και από διάφορες μορφές καρκίνου (Griffin 1979). Επιπρόσθετα, περιέχει μαγνήσιο και φώσφορο που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού. Τέλος, περιέχει λιγότερη γλουτένη, με δεδομένο ότι το κρητικό παξιμάδι ξεραίνεται γρηγορότερα και διατηρείται περισσότερο.

Κρητικό παξιμάδι κατά των γαστρεντερικών (και όχι μόνο) νοσημάτων

Πέρα από την αναμφισβήτητη θρεπτική του αξία, το κρητικό παξιμάδι θεωρείται ότι συνεισφέρει απόλυτα στην προστασία του λαού της Κρήτης από διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις. Αυτό αποδεικνύουν οι χαμηλοί δείκτες των συναφών παθήσεων που παρατηρούνται στο Κρητικό πληθυσμό. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί η σημασία του κρητικού παξιμαδιού στην περίοδο της νηστείας, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας. Με την εφαρμογή της νηστείας που προβλέπουν τα έθιμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών μέσω της κατανάλωσης δημητριακών, δηλαδή κρητικού παξιμαδιού. Ταυτόχρονα, μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών τα οποία αποτελούν προ-οξειδωτικό παράγοντα κινδύνου για διάφορα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα (Sarri et al. 2004).

Συμπερασματικά, η Κρητική διατροφή η οποία περιλαμβάνει την κατεξοχήν κατανάλωση παραδοσιακού παξιμαδιού, αποτελεί έμπνευση και γενέτειρα των παγκόσμιων διατροφικών αξιών. Πρόκειται για ένα πρότυπο διατροφής, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και της παχυσαρκίας. Είναι χρέος και καθήκον όλων μας όχι μόνο να προστατέψουμε τις παραδοσιακές κρητικές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία, αλλά και να τις μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Είναι η ιερή μας υποχρέωση!

Το διαβάσαμε εδώ.

51 thoughts on “Κρητικό παξιμάδι και οφέλη

  1. Pingback: order generic cialis online

  2. Pingback: nausea zoloft

  3. Pingback: azithromycin interactions

  4. Pingback: metronidazole hazardous

  5. Pingback: over the counter substitute for cymbalta

  6. Pingback: cephalexin for mastitis

  7. Pingback: gabapentin hitzewallungen

  8. Pingback: duloxetine hcl 30mg cpep

  9. Pingback: does keflex

  10. Pingback: where to buy sildenafil uk

  11. Pingback: meloxicam and fluoxetine

  12. Pingback: how long does it take for escitalopram 10mg side-effects

  13. Pingback: is amoxicillin okay to take while pregnant

  14. Pingback: lexapro 20 mg reviews

  15. Pingback: what is cephalexin

  16. Pingback: metronidazole and ciprofloxacin

  17. Pingback: what type of antibiotic is bactrim

  18. Pingback: bactrim not working for uti

  19. Pingback: neurontin dosage for nerve pain

  20. Pingback: augmentin for dogs

  21. Pingback: depakote mood stabilizer

  22. Pingback: wellbutrin and citalopram

  23. Pingback: hyponatremia ddavp

  24. Pingback: diltiazem side effects hair loss

  25. Pingback: can flomax cause irregular heartbeat

  26. Pingback: etude sharp ezetimibe

  27. Pingback: how to tell if effexor is working

  28. Pingback: who makes cozaar

  29. Pingback: side effects allopurinol

  30. Pingback: does amitriptyline cause weight loss

  31. Pingback: aripiprazole tablets

  32. Pingback: aspirin for high blood pressure

  33. Pingback: best time of day to take ashwagandha

  34. Pingback: bupropion xl vs sr

  35. Pingback: augmentin es 600

  36. Pingback: how long for buspar to work

  37. Pingback: does robaxin show up on a drug test

  38. Pingback: abilify for bipolar

  39. Pingback: repaglinide long term side effects

  40. Pingback: what is remeron for

  41. Pingback: actos dependientes

  42. Pingback: protonix drip

  43. Pingback: acarbose carcinogenicity

  44. Pingback: what is tizanidine medicine used for

  45. Pingback: synthroid mnemonic

  46. Pingback: ivermectin otc

  47. Pingback: purchase voltaren patch

  48. Pingback: sitagliptin pancreatitis

  49. Pingback: spironolactone egg freezing

  50. Pingback: tamsulosin hydrochloride wiki

  51. Pingback: venlafaxine 150mg er capsules

Comments are closed.