Ο ντάκος (γνωστό και σαν κουκουβάγια, κυρίως στην περιοχή του Ρεθύμνου), ή παξιμάδι είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο.
Βασίζεται συνήθως στο κρητικό κριθαρένιο παξιμάδι, κυρίως την Κριθαροκουλούρα.
Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.
Διαβάστε την συνταγή παρακάτω:
Τι θα χρειαστείτε:
- ½ κρίθινης κουλούρας
- 1 ντομάτα ξυσμένη ή σε κομματάκια
- 50 γρ. ξινομυζήθρα ή φέτα θρυμματισμένη
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Ρίγανη
- Ελιές ή κάππαρη
Πως θα την εκτελέσετε:
- Ανάλογα τον ντάκο (σκληρός ή μαλακός), μπορείτε να τον βρέξετε ελαφρά.
- Έπειτα προσθέτετε την ντομάτα και αλατίζετε ελαφρά.
- Ρίχνετε λίγο λάδι και πασπαλίζετε την θρυμματισμένη ξινομυζήθρα ή φέτα.
- Τέλος, ρίχνετε μερικές ελιές ή κάππαρη και αρκετή ρίγανη για ένα μοναδικό άρωμα.